BATTERIJEN

 

De ideale aanvulling van de zonnepaneel-installatie

Dankzij een thuisbatterij kan u opgewekte zonne-energie opslaan en gebruiken wanneer u dat wenst. Hierdoor bent u niet langer een goedkope energieleverancier als u uw zonne-energie niet direct kan verbruiken, en bent u minder afhankelijk van dure stroom die u van het net moet halen op momenten dat de zon niet schijnt.

Batterijsystemen kennen in 2021 een doorbraak en bieden een resem voordelen:

  • Autoconsumptie stijgt

    • Eigen opgewekte zonne-energie wordt beter benut

    • Energie-afname vanuit het net daalt (minder vraag van dure stroom uit het net)

    • Zonne-stroominjectie op het net daalt (minder injectie van geproduceerde zonne-energie op het net aan zeer lage prijs)

  • Efficiënter en flexibel gebruik van zonne-stroom en maximaal rendement halen uit de zonne-installatie

  • Verbruikspieken worden afgetopt (capaciteitstarief!)

  • Compacte en kwaliteitsvolle batterijpakketten met intelligente besturingsmodules op de markt

  • Goed voor het milieu

  • Premie van de overheid ter ondersteuning van de investeringskost


Batterijsystemen van sol-e-tech

We werken met de batterijmodules van LG Chem en Huawei.

LG en Huawei bieden een zeer krachtige, compacte en veilige lithium-ion thuisbatterij voor binnen- en buitengebruik.
Beide systemen zijn modulair, intelligent te sturen en beschikbaar in verschillende capaciteiten (van 5 - 7 - 10 kWh).

Op beide batterijsystemen zit een productgarantie van 10 jaar.


Autoconsumptie

Het rendement van zonne-installatie hangt af van de mate waarin er zelfconsumptie is van de opgewekte zonnestroom.
Hoe meer zonnestroom diréct wordt verbruikt of opgeslagen in de woning voor later zelfverbruik, hoe beter!

Als u overdag buitenshuis werkt, zoals de meeste mensen, dan gebruikt u uw zonne-energie eigenlijk niet optimaal. Overdag produceren uw zonnepanelen veel elektriciteit, maar het is vooral ’s ochtends en ’s avonds dat u elektriciteit verbruikt. Daardoor moet u nog behoorlijk wat elektriciteit van het net halen. En daarvoor betaalt u.

Gemiddeld verbruiken zonnepaneel-eigenaars nauwelijks 30% van zijn of haar zonne-energie direct wanneer ze geproduceerd wordt. De rest wordt in het net geïnjecteerd tegen een lage vergoeding. Dit betekent dat er een groot deel van de opgewekte stroom zo goed als verloren gaat, én er ook nood is om op momenten wanneer de zon niet schijnt (dure) stroom van het net aan te kopen.

In onderstaande figuur ziet u een gemiddelde verbruikscurve en een standaard zonne-opbrengstcurve.
De groene stippellijn geeft de elektriciteits-vraag weer over een volledige dag, met verbruikspieken bij het begin van de dag en bij het thuiskomen na het werk.
De gele lijn geeft een productiecurve van een zonne-installatie weer op een zonnige dag, met maximale opbrengst rond de middag wanneer de zon op z’n hoogst staat.

Grafiek verbruikspieken 2.jpg

De blauwe vlakken geven de energievraag van elektriciteit uit het net weer. In deze periodes is er géén zonne-energie (omdat de zon nog niet op is, of al onder is) maar is er wel een grote vraag naar elektriciteit omdat de meeste mensen net dan thuis zijn (voor en na het werk). Deze elektriciteit komt dan uit het net en is vrij dure stroom.

Wanneer de zon opkomt, ziet u het donkergele vlak verschijnen. Het donker geel vertegenwoordigt de stroom die geproduceerd wordt door de zonnepanelen die direct in de woning verbruikt wordt overdag. Dit is de autoconsumptie of de zelfconsumptie. Verbruikers zoals frigo’s en diepvriezers die ook gedurende de dag draaien, worden dus direct van zonnestroom voorzien als de zon schijnt.

De vraag naar stroom is overdag in veel situaties lager dan in de ochtend en ‘s avonds, omdat men overdag gaan werken is. Net in die periode produceert de zonne-installatie veel elektriciteit, die zelfs de verbruikscurve overstijgt. Dit is stroom die op dat moment niét verbruikt wordt, en op het net gestuurd wordt. Hiervoor ontvangt men een vrij lage vergoeding, en is men eigenlijk zo goed als kwijt.
De productiecurve bestaat gemiddeld gezien uit 30% donker-geel vlak (autoconsumptie) en voor 70% licht-geel vlak (injectie op het net).

Er zijn dus 2 redenen om de opgewekte stroom uit de zonnepanelen zo veel mogelijk direct te verbruiken (de autoconsumptie te maximaliseren):

  1. Minder dure stroom nodig uit het net (de blauwe vlakken zo klein mogelijk maken)

  2. Minder goedkope stroom op het net sturen (het lichtgele vlak zo klein mogelijk maken)

Een manier om dit te realiseren, is een thuisbatterij. Met een batterij slaat u overtollige energie tijdens de dag op die u dan ‘s avonds, ‘s nachts en ‘s ochtends kan gebruiken wanneer u stroom nodig heeft.

Grafiek verbruikspieken 3.jpg

In de figuur hierboven staat grafisch weergegeven wat een batterij doet.
Zodra de zonne-energie de directe verbruikscurve overschrijdt, en het vlak dus van donker-geel naar licht-geel verandert, wordt die energie niet langer direct op het net geïnjecteerd (waarvoor men een zeer lage compensatie ontvangt), maar wordt deze energie naar de batterij gestuurd die deze opslaat voor wanneer de verbruikscurve de productiecurve weer overschrijdt. Het gele vlak wordt dus voor een groot stuk opgeslagen in de batterij en zal gebruikt worden in de blauwe vlakken. De energie in de blauwe vlakken die gearceerd zijn, zijn dus ook auto-consumptievlakken net als het donker-geel vlak, met dat verschil dat het donker-gele vlak direct verbruik van zonnestroom is en de gearceerde vlakken uitgesteld verbruik van zonne-energie.

Dankzij een batterijsysteem wordt de gemiddelde autoconsumptie van 30% verdubbeld naar gemiddeld 60%, wat een serieuze boost geeft in de return on investment van de zonne-installatie.

De autoconsumptie is 1 voordeel die een batterijsysteem met zich meebrengt. Een ander voordeel die volgend jaar een belangrijke rol zal spelen in de elektriciteitsfactuur is de aftopping van de energieverbruikspieken. Een batterijsysteem kan een grote rol spelen in verlaging van de elektriciteitsfactuur wanneer het capaciteitstarief wordt geïmplementeerd (vanaf 2022).


Capaciteitstarief

We lopen tegen de grenzen van ons elektriciteitsnet aan. Er wordt door de vele zonnepaneel-installatie op sommige momenten veel meer stroom geproduceerd dan verbruikt. Daarnaast wordt er op de piekmomenten erg veel stroom gevraagd. Deze mis-match tussen vraag en aanbod zorgt voor een sterke belasting van ons elektriciteitsnet, wat veel kosten met zich meebrengt voor onze netbeheerder. Daarom is besloten om de terugdraaiende teller voor zonnepaneel-eigenaars af te schaffen én het capaciteitstarief vanaf 2022 in het leven te roepen. Deze 2 maatregelen moeten stimuleren dat zonnepaneel-eigenaars meer direct verbruiken (autoconsumptie) en dus minder elektriciteit op het net injecteren, én dat iedereen z’n verbruikspieken zo laag mogelijk probeert te houden. Door beide maatregelen -beperking van injectie zonnestroom op het net en beperking van de afnamevraag- wil de overheid de netbelasting minder zwaar maken.

De netkosten die u op uw elektriciteitsfactuur vindt, zijn de kosten die u betaalt voor het gebruik van het net. Momenteel worden deze nog bepaald door uw totale verbruik. Vanaf 2022 komt het capaciteitstarief in voege. Vanaf dan worden de netkosten op een andere manier berekend, en zal wat u betaalt voor het gebruik van het elektriciteitsnet voornamelijk berekend worden op basis van de pieken in uw verbruik. Uw netkosten zullen dus minder gebaseerd worden op de totale hoeveelheid stroom die u van het net haalt, maar vooral op de pieken in uw verbruik.

Deze pieken liggen bij de meeste huishoudens op hetzelfde moment: ‘s avonds bij het thuiskomen van het werk wanneer de verwarming aangaat, de was en de plas wordt gedaan (wasmachine / droogkast / vaatwasser), er wordt gekookt (fornuis / microgolf) en wordt ontspannen (televisie / radio / PlayStation).
De elektriciteits-verbruikscurve ziet er bij het gemiddeld gezin dan ook als volgt uit:

Grafiek verbruikspieken 2.jpg

Op de groene curve, de elektriciteitsvraag, is er in de meeste huishoudens in de ochtend en vooral ‘s avonds een piek in het elektriciteitsverbruik. In het capaciteitstarief zal de hoogte van deze pieken bepalen hoeveel netkosten u zal moeten betalen. (Van iedere maand wordt de hoogst geregistreerde piek genomen, en van deze 12 pieken wordt dan het gemiddelde genomen, waarop de netkosten voor 80% op berekend worden.)

Op de gele curve, het zonnestroomaanbod, zien we dat de zonnepanelen uiteraard overdag stroom produceren. De zonne-installatie produceert vooral elektriciteit tussen de verbruikspieken in.

Dankzij een batterijsysteem kan men de zonnestroom die niet direct verbruikt wordt opslaan en gebruiken op de momenten waarop de energievraag piekt (voor ‘s avonds bij thuiskomst van het werk en school). Hierdoor zullen de elektriciteitsafname-pieken een pak minder hoog zijn zodat de netkosten minder zwaar zullen doorwegen op de factuur dan wanneer deze pieken niét afgetopt zouden worden.

Grafiek verbruikspieken 3.jpg

We bespraken hierboven de impact van een batterij op de autoconsumptie en het capaciteitstarief, maar er zijn nog mogelijkheden buiten een batterijsysteem om beiden het hoofd te bieden. Alles hangt af van het verbruiksprofiel (de groene curve), die van huishouden tot huishouden verschilt. Niet in iédere situatie is een batterijsysteem dan ook de beste optie. Soms weegt de investeringskost in een thuisbatterij niet op tegen de voordelen die het met zich meebrengt, dus iedere situatie moet apart bekeken worden.

In sommige gevallen is het ook interessant om een aantal grootverbruikers slim aan te sturen met zonne-energie (zoals een elektrische boiler of de droogkast en vaatwasmachine) waardoor de autoconsumptie stijgt en de verbruikspieken worden beheerst.

Grafiek verbruikspieken 5.jpg

Toekomstgericht zal EV (elektrisch rijden) ook steeds meer aan belang winnen en zal de autoconsumptie op die manier ook verbeteren.


Vragen?

Heb je vragen over onze zonnepanelen, de omvormers of over de installatiemogelijkheden, scroll zeker eens door onze FAQ's.
Heb je een andere vraag, of heb je liever persoonlijk contact? Wij ook, shoot!