De digitale meter…
Wat?
… is een nieuwe teller voor elektriciteit en gas met ingebouwde communicatietechnologie. Deze kant automatisch gegevens verzenden naar en ontvangen van je netbeheerder Fluvius (het vroegere Eandis en Infrax).
Wie?
… zal over heel Vlaanderen worden geïnstalleerd. Hij komt dus in elke woning te hangen en vervangt je bestaande teller in de tellerkast.
Wanneer?
… wordt geïnstalleerd vanaf juli 2019. De overgang gebeurt in verschillende fases en zal waarschijnlijk enkele jaren tijd vragen. (Ver-)bouwers, eigenaars van zonnepanelen en klanten met een budgetmeter komen eerst aan de beurt.
Voordelen van een digitale meter t.o.v. de huidige mechanische meter?
Het grootste voordeel van de digitale meter is dat de meterstand automatisch wordt doorgestuurd. Dit zorgt ervoor dat je je meterstand niet meer manueel moet doorgeven en je altijd een correcte berekening krijgt.
Bovendien kan de digitale meter verbonden worden met je lokale domotica- of verwarmingssysteem, zodat je ook in huis een goed overzicht kan bewaren van je dagelijks verbruik. Daardoor kan je gericht stappen ondernemen om je verbruik te doen dalen.
Er is géén stopcontact nodig voor de digitale meter. Zowel de digitale elektriciteitsmeter als de digitale gasmeter werken op een ingebouwde batterij. Zo kan je bij een stroomonderbreking de meter blijven raadplegen.
Bovendien bevatten de digitale meters een verlicht display, zodat je ook in donkere ruimtes zonder problemen de informatie van de meter kan raadplegen.
Dag- en nachttarief bij de digitale meter?
Er bestaat maar één digitale meter voor elektriciteit, maar net als bij de mechanische teller zal de digitale teller een verschil maken tussen dag- en nachttarief.
De nieuwe digitale meter registreert het energieverbruik in twee tariefperiodes. Op je factuur zal je het verbruik binnen beide periodes apart vermeld zien staan. Wie gekozen heeft voor het enkelvoudig uurtarief ziet op zijn factuur geen aparte tariefperiodes, maar enkel de optelsom van het totale verbruik.
Met de digitale meter kan u dus nog steeds kiezen tussen enkelvoudig of dag-/nachttarief. Beide registratiesystemen blijven dus gewoon bestaan. De digitale meter maakt het wel eenvoudiger én goedkoper om van tarief te veranderen. Dat kan eenmalig gratis bij plaatsing van digitale meters, en kost 8 euro nadien.
Wat gaat de installatie kosten?
Wat gaat de digitale meter nadien kosten?
De digitale meter voor zonnepaneel-eigenaars…
Met de uitrol van de digitale meter zal het voor zonnepaneel-eigenaars van groot belang zijn om de zelfconsumptiegraad zo hoog mogelijk te brengen.
Simpel gezegd: zoveel mogelijk energie verbruiken wanneer de zonnepanelen energie produceren.
In tegenstelling tot een traditionele meter draait de digitale meter niet terug. Het is dus belangrijk om de stroom intelligent te sturen of op te slaan zodat je deze kan gebruiken op de momenten waarop je stroom nodig hebt. Er bestaan meer en meer interessante oplossingen om dit eigenverbruik te maximaliseren, en het rendement van je zonnepanelen te maximaliseren.
Wat met groenestroomcertificaten?
De invoering van de digitale meter heeft geen impact op de groenestroomcertificaten. Je zal je huidige vergoeding per geproduceerde kWh verder blijven ontvangen.
Wat met batterijen?
Wil je graag meer van je eigen geproduceerde energie verbruiken, dan kan je eventueel ook een batterij overwegen. Op die manier kan je die energie inzetten op momenten dat er geen productie is. Een accu slaat overdag opgewekte energie op om piekmomenten in het energieverbruik in de ochtend en de avond op te vangen. De duurzame energie blijft zo in de woning. Dat is duurzaam en besparend.
Sinds 1 januari 2017 geldt een meldingsplicht voor batterijen, verder verandert er niets aan het gebruik hiervan.
Batterij-stations worden steeds interessanter en zijn dé oplossing om autonomer te worden van het net, om zo van het prosumententarief vanaf te raken.
FAQ digitale meter
Heb je nog vragen over de digitale meter? Lees hier de uitgebreide lijst met veelgestelde vragen aan netbeheerder Fluvius.