FAQ zonneboilers
Frequent gestelde vragen over zonneboilers (FAQ)
Wat is het verschil tussen een Mono- & Duo-zonneboiler?
Bij een Mono-zonneboiler zal het sanitair water naverwarmd worden door een 'extern' toestel. Dit kan zijn: een elektrische boiler, een gasboiler, een thermisch modulerende gasgeiser of een cv combi-toestel.
Bij een Duo-zonneboiler zal een cv-ketel verbonden worden met de bovenste warmtewisselaar van de duo-boiler. Het sanitair water wordt dus intern, in de boiler zelf, naverwarmd.
Kan ik mijn thermische collectoren laten verzekeren?
De Soletech thermische collectoren kunnen perfect worden opgenomen in uw brandverzekering. U dient gewoon aan uw verzekeringsmaatschappij te melden wat er bij u juist geplaatst is. Normaler wijze wordt daar ook niets extra voor aangerekend.
Waar zet ik best het opslagvat van de zonneboiler?
Het opslagvat van de zonneboiler wordt best in de buurt van de naverwarming geplaatst. Het primaire leidingcircuit tussen opslagvat en collector op het dak mag wat langer zijn.
Moet er naverwarming zijn bij een zonneboiler?
Ja, een naverwarming is noodzakelijk om steeds over voldoende warm water te beschikken. In ons West-Europees klimaat is er niet steeds voldoende lichtaanbod om in al het nodige sanitair warm water te voorzien. De zonneboiler staat garant voor 50% to 65% van het sanitair warm water op jaarbasis. De naverwarming zal instaan voor het bijverwarmen op dagen met minder lichtaanbod.
Kan ik mijn zonneboiler aansluiten op mijn radiatoren?
Je kan een zonneboiler aansluiten op je radiatoren, maar het rendement hiervan is zeer beperkt. Dat komt doordat er doorgaans hogere temperaturen nodig zijn voor de radiatoren. In het voor- en najaar is de overschot aan zonne-energie relatief beperkt en worden de temperaturen die nodig zijn om een toegevoegde waarde te leveren aan de radiatoren slechts af en toe gehaald.
Kan ik mijn huis verwarmen met een zonneboiler?
In een lage energiewoning of passiefhuis kan je tot 40% van de jaarbehoefte aan verwarming uit de zon halen. Uiteraard zijn er dan grote collectoren en een groot buffervat nodig. Vloerverwarming is hiervoor het meest geschikte afgiftesyseem.
Kan ik een zonneboiler combineren met mijn bestaande installatie?
Ja dat kan perfect. Er zijn steeds verschillende mogelijkheden. Energieconcepten bekijkt welke oplossing het meest rendabel is voor uw specifieke installatie.
Hoeveel garantie heb ik op een zonneboiler?
Het Vaillant zonneboilersysteem van Vaillant heeft volgende garanties:
- 10 jaar op de zonnecollectoren
- 5 jaar op het boilervat
- 2 jaar op de overige onderdelen
Hoe lang gaan zonnepanelen mee?
De zonnepanelen hebben een levensduur van minimaal 25 jaar. De omvormers hebben omwille van de vele elektrische onderdelen een kortere levensduur. Standaardgaranties van 5 jaar, verlengbaar tot 10 jaar. Over de levensduur van de zonnepaneel-installatie zal de omvormer wellicht 1 keer vervangen moeten worden.
Hoeveel E-punten kan ik verdienen door het plaatsen van een zonneboiler?
Een zonneboiler wordt doorgaans gebruikt om warm water mee op te wekken voor sanitair gebruik. De EPB-software zal dus zeker een winst aangeven na ingave van een te plaatsen zonneboiler.
Het aandeel van de winst op vlak van E-punten hangt echter ook af van het relatieve aandeel van je sanitaire installatie ten opzichte van de gehele energiebehoefte van je woning. Bij een zeer goed geïsoleerd huis zal dit aandeel groot zijn. Bijgevolg zal het aandeel aan E-punten dat ook zijn.
Doorgaans kan je voor een hedendaagse nieuwbouw stellen dat een zonneboilersysteem ongeveer 8 E-punten kan opleveren.
Heb ik een vergunning nodig voor het plaatsen van een zonneboiler?
In Vlaanderen is het niet nodig om een vergunning aan te vragen voor de installatie van een zonneboiler. Mocht je toch twijfelen, is het aan te raden om info in te winnen bij de dienst Stedenbouw van de gemeente.