FAQ Zonnepanelen

 

Frequent gestelde vragen over zonnepanelen (FAQ)

Wat is een zonnepaneel?

Een zonnepaneel bestaat uit zonnecellen. Deze zonnecellen worden in de meeste gevallen gemaakt van silicium. Silicium wordt gewonnen uit zand en kan worden bewerkt zodat er een positief en negatief geladen deel ontstaat als er licht op valt.

Wat wordt er bedoeld met een 'PV-paneel'

Een PV-paneel is een zonnepaneel. PV staat voor "Photo (licht) Voltaic (elektriciteit)". Dit betekent het omzetten van licht in elektriciteit. Vandaar dat zonnepanelen ook wel PV-panelen worden genoemd.

Is mijn woning geschikt voor zonnepanelen?

Het kopen van zonnepanelen doe je niet zomaar. Het is daarom belangrijk om goed te weten of de woning geschikt is voor zonnepanelen en of deze genoeg rendement behalen. Om dit voor jou te verduidelijken bezoeken onze adviseurs jou altijd persoonlijk aan huis. Zo weet je eenvoudig, zeker en snel welke en hoeveel zonnepanelen voor jouw woning geschikt zijn.

Op welke daken kunnen zonnepanelen geplaatst worden?

De zonnesystemen van Soletech kunnen zowel op een plat als op een schuin dak worden geïnstalleerd, en zelfs in de tuin. Wilt jij weten of jouw dak geschikt is voor zonnepanelen? Maak een afspraak met jouw adviseur.

Ik wil persoonlijk en vrijblijvend geïnformeerd worden, kan dat? 

Natuurlijk is het mogelijk om bij Soletech een persoonlijk adviesgesprek aan te vragen. Wij komen graag bij jou langs om de mogelijkheden voor het plaatsen van zonnepanelen met jou door te spreken. Dit advies is volledig vrijblijvend. Onze adviseurs zijn gespecialiseerd op zonnepanelengebied en zullen jou in een persoonlijk gesprek een gedegen advies geven waarin rekening wordt gehouden met jouw wensen en jouw woning. Mocht jij er dan voor kiezen om Soletech jouw zonne-installatie te laten realiseren, dan zal jouw adviseur jou begeleiden bij de aankoop en plaatsing van zonnepanelen. Zo hoef je je nergens zorgen over te maken.

Wat kost het?

De kosten van het installeren van een zonnepanelensysteem zijn erg afhankelijk van jouw woning. Alleen al om deze reden zullen wij nooit ongezien een definitieve offerte afgeven. Wij houden, net als jij, niet van verrassingen achteraf. 

Hoe lang gaan zonnepanelen mee?

De zonnepanelen hebben een levensduur van minimaal 25 jaar. De omvormers hebben omwille van de vele elektrische onderdelen een kortere levensduur. Standaardgaranties van 5 jaar, verlengbaar tot 10 jaar. Over de levensduur van de zonnepaneel-installatie zal de omvormer wellicht 1 keer vervangen moeten worden. 

Kan ik mijn zonnestroom direct gebruiken?

Jazeker! Het elektrisch verbruik in jouw woonhuis of bedrijf wordt in eerste instantie gevoed vanuit jouw zonnepanelen. Kom je te kort, bijvoorbeeld in de avond of op piekmomenten, dan wordt de stoom vanuit het net aangevuld. Omgekeerd, als er tijdens zonnige dagen of bij een klein verbruik opgewekte stroom over is, wordt deze terug op het net gestoken.

Wat leveren zonnepanelen op?

De opbrengst en het rendement van zonnepanelen hangt sterk af van hoe deze op jouw woning geplaatst worden. De zonnepanelen geven bij een specifieke oriëntatie en hellingshoek ten opzichte van de zon een optimaal rendement. Is de situatie minder gunstig, dan betekent dat veelal nog steeds een goede en rendabele opbrengst. Zeker met de toepassing van de SolarEdge omvormer blijft jouw opbrengst maximaal.

Wattpiek (Wp), wat betekent dat eigenlijk?

Watt-piek geeft aan wat het vermogen is van de zonnepanelen onder gunstige en vaste omstandigheden in een laboratoriumsituatie; de zogenaamde standaard test condities. Dit zijn:
1. Sterkte van de invallende zonnestralen
2. Richting van de invallende zonnestralen
3. Zonnespectrum
4. Temperatuur van de zonnecel

De Wattpiek is dus een specifieke eigenschap van de zonnepanelen, onafhankelijk waar op de wereld deze wordt getest. De Wattpiek is nuttig om de prestatie of efficiëntie van een zonnecel of zonnepaneel te testen.

Levert een zonnepaneel alleen stroom wanneer de zon schijnt?

NEE,... Ook wanneer het bewolkt is wekken zonnepanelen stroom op. Dit doen zij zolang er zonlicht is. Daarom zijn zonnepanelen in België zeker interessant.

Is er een vergunning nodig voor het plaatsen van zonnepanelen?

Voor het plaatsen van zonnepanelen op een woning is geen vergunning nodig. Uitzonderingen zijn monumenten en beschermde stads- of dorpsgezichten. Moet er veel aan het dak aangepast worden voor het installeren van de zonnepanelen? Op deze vraag is geen algemeen antwoord te geven. De staat van het dak moet dusdanig zijn dat onze monteurs veilig kunnen werken en uw zonnepanelen tot in lengte van jaren zorgeloos kunnen produceren.

Wanneer ik geen stroom heb, zorgen mijn zonnepanelen dan wel voor stroom?

Wanneer er thuis geen stroom is (bijvoorbeeld door het uitvallen van stroom) zorgen de zonnepanelen niet voor stroom op het net. Als de stroom uitvalt zal de omvormer zichzelf namelijk om veiligheidsredenen uitschakelen. 

Hebben zonnepanelen veel onderhoud nodig?

In de regel houden zonnepanelen zichzelf een lange tijd schoon, met name via de regen.  Indien er sprake is van een blijvende aanslag dan kunnen de zonnepanelen het beste schoon worden gemaakt met een zachte natte borstel. Sol-E-Tech adviseert om jouw panelen een keer per jaar te controleren en een keer per 3 jaar te onderhouden.

Hoe lang duurt de installatie van de zonnepanelen op mijn dak?

Uitgangspunt bij het realiseren van een particuliere zonne-installatie is dat de installatietijd een werkdag bedraagt. Omdat we jammer genoeg niet alles in de hand hebben kan het zijn dat bij bijvoorbeeld sneeuw of regen de doorlooptijd wat langer is. Dit vormt echter een grote uitzondering op de regel.

Hoe zwaar zijn de zonnepanelen?

Een zonnepaneel weegt tussen de 15 en 20 kilo, afhankelijk van de grootte van het paneel. De dak-last toename bedraagt bij een hellend dak ca. 20 kg per m² en bij een plat dak, afhankelijk van de wind-zone, tussen de 20 en 40 kg per m².